De weg naar vrijheid

Afronding van mijn serie blogs over kernverlangens

 

De vorige keer schreef ik over acceptatie, het 12e (en ook het eerste) kernverlangen. Ik heb alle 12 de kernverlangens voor mezelf uitgediept, voorbeelden gevonden in mijn eigen leven. In mijn gezin van herkomst en mijn huidige eigen gezin. Ik vond het fijn om te doen. Ze zijn voor mij nog meer gaan leven. Je kunt mijn blogs allemaal teruglezen op mijn website (https://heleenbuikema.nl/blog/).

 

Daarmee is de cirkel rond. Samen vormen deze kernverlangens de weg naar vrijheid (zie De weg naar vrijheid van Jan Willem van de Wetering). In het kort:

  • Zorg en geruststelling zorgen voor de ontwikkeling van veiligheid (0 tot 0,5 jaar). Je kindje leert zich veilig te voelen in zijn of haar eigen lichaampje.
  • Bewondering en vertrouwen zorgen voor de ontwikkeling van verbinding (0,5 tot 2 jaar). Je kindje leert contact te maken met zijn of haar omgeving. Eerst met jou, je partner, broertjes en zusjes, daarna verder.
  • Aanmoediging en goedkeuring zorgen voor de ontwikkeling van zelfstandigheid (2 tot 8 jaar). Je kind leert dingen “zelluf doen”.
  • Begrip en respect zorgen voor de ontwikkeling van ‘ik en de ander’ (8 tot 12 jaar). De stap naar buiten, uit de veiligheid van het eigen thuis, besef dat elk thuis zijn eigen sfeer en regels kent, de realisatie dat je kind zelf een leven mag gaan leven en inrichten hier op aarde.
  • Erkenning en bevestiging zorgen voor de ontwikkeling van intimiteit (12 tot 18 jaar). Je kind leert een fijne intieme band op te bouwen met zichzelf en anderen.
  • Waardering en acceptatie zorgen voor de ontwikkeling van verantwoordelijkheid (18 tot 21 jaar). Je kind leert verantwoordelijkheid te nemen voor eigen keuzes en gedrag.
 
Gevoelige periode

Natuurlijk kunnen meerdere kernverlangens nodig zijn bij de verschillende levensfases. De twee hier genoemde kernverlangens zijn in die tijd de belangrijkste. Het is de beste tijd voor een kind om het dan te leren, de meeste gevoelige periode voor de ontwikkeling van dit kernverlangen. Zoals alle (gezonde) kinderen leren lopen rond het eerste jaar en leren praten rond hun 2e/3e jaar.

 
De weg naar vrijheid

De belangrijkste kernverlangens per periode met de ontwikkeling daarbij noemen wij de weg naar vrijheid. De vrijheid waarin een mens helemaal zichzelf mag zijn en zijn eigen weg mag kiezen en kan creëren. Als een kernverlangen niet wordt gevoeld in die gevoelige periode, stagneert de ontwikkeling van het kind. Natuurlijk kan je dit later in je leven alsnog inhalen, maar het is wel moeilijker. Omdat er dan inmiddels allerlei copingmechanismen omheen zijn gebouwd; manieren van omgaan met het tekort. “Zo ben ik nu eenmaal” (freeze) kan een copingmechanisme zijn, of “Ik moet me niet zo aanstellen” (fight), of het gevoel van slachtofferschap (flight). Dat copingmechanisme moet dan eerst afgebroken worden. Dat is soms best lastig en toch zeker niet onmogelijk, eventueel met de juiste hulp.

 
Liefde

Indien een kind alle kernverlangens ervaart in zijn leven zal het weten wat liefde is, opgroeien tot een evenwichtig zelfstandig persoon en zo zelf vanuit die liefde voor zichzelf en voor anderen kunnen leven. 

 
Zelfliefde

Zelfliefde is een voorwaarde voor liefde voor anderen. Zelfliefde is niet egoïstisch. Want liefde kent geen negatieve kant. Liefde is liefde. Egoïsme is geen liefde, maar angst voor verlies, eenzaamheid, tekorten of wat dan ook. Als je die angst los kan laten blijft compassie over. Ook weer, voor jezelf én voor de ander. We zijn MENS. En mensen zijn menselijk. Mensen maken fouten. Mensen worden geraakt. Iedereen is wel eens boos, iedereen is wel een bang of verdrietig. Emoties zijn menselijk. Laten we elkaar met compassie en alle 12 de kernverlangen tegemoet treden. Dan kan er vrede komen. Vrede in ons hart en vrede in de buitenwereld. Hoe mooi zou dat zijn?

 
Vrij

Dan ben je werkelijk vrij. Zijn wij als mensheid werkelijk vrij. Vrij van binnenuit. En dat kan niet anders dan doorwerken in de hele buitenwereld. Ik ben een wereldverbeteraar. Ik zie die nieuwe wereld voor me waarin we in vrede en liefde met elkaar leven. Je hoeft niet iedereen aardig of lief te vinden. Maar…

zorg,

stel gerust,

bewonder,

vertrouw,

moedig aan,

keur goed,

respecteer,

begrijp,

erken,

bevestig,

waardeer of

accepteer

een ander zoals jezelf zou willen dat een ander bij jou doet.