Ik ben nu vijf maanden bezig met Leraar in de buurt en ik krijg regelmatig vragen over de voortgang. Een nieuw project. Pionieren. Best spannend. Dan gaat alles niet zoals je van tevoren wilde of bedacht had. We zijn bezig en daarom deze update over Leraar in de buurt in Amersfoort.
Wat is Leraar in de buurt?
We willen graag een alternatief bieden voor ouders en kinderen die merken dat het reguliere onderwijs niet het beste is voor hun kind. Leraar in de buurt stelt het geluk en welzijn van het kind vóór de systemen. Het reguliere onderwijs is afhankelijk van de overheid en ‘moet’ dus het systeem volgen, zelfs als dat niet in het belang van het kind is. Dan lopen kinderen vast, dat is helaas al realiteit.
Wat is de stand van zaken van Leraar in de buurt nu?
We zijn in januari gestart met het zoeken naar leraren. In januari, februari, maart en mei hadden we steeds 1 pilotdag: 1 dag op 1 locatie voor de kinderen van de gezichten van de verschillende steden. Deze dagen zijn om te oefenen en te proeven, te voelen hoe het moet gaan worden. Voor de leraren, voor de kinderen en voor ons als organisatie. Onze intentie is om dit maandelijks per stad te gaan organiseren. We wilden dit in april al doen, maar dat bleek nog moeilijk uitvoerbaar en nog te vroeg in het proces.
Omdat we graag wilden starten en het wilden ervaren, hebben we in februari/maart/april in Amersfoort theaterlessen georganiseerd en vanuit Barneveld geschiedenislessen. De theaterlessen in Amersfoort was ik zelf bij met mijn dochters. Het was een groot succes. Naast dat we ontzettend veel plezier hebben gemaakt, hebben de kinderen ook heel veel geleerd. Samenwerken, rekening houden met elkaar, waardering voor ieders eigen inbreng, creativiteit, perfectionisme loslaten. Ik vond dat fantastisch om te zien. Ook hebben we van deze eerste lessen veel geleerd als organisatie voor toekomstige lessen. Super fijn dat we deze lessen hebben kunnen doen.
Waar vind ik de lessen die Leraar in de buurt aanbiedt?
De huidige website is nog niet hoe we deze willen inrichten. Een nieuwe website is al even in de maak. Helaas gaat dit langzamer dan we willen. Maar ik heb goede hoop dat deze binnenkort echt beschikbaar zal zijn. Dan wordt het aanbod van de leraren die we reeds hebben gesproken en deels in actie hebben gezien tijdens de pilotdagen zichtbaar. Ook komt dan nieuw aanbod direct binnen bij de gezichten van de verschillende plaatsen en worden de lijnen een stuk korter en sneller. Op de nieuwe website zal ook duidelijker zijn waar je (voor welke plaats/lesaanbod/het totaal) kan doneren.
Is leraar in de buurt een school? Is het een B3-/particuliere school?
Leraar in de buurt is geen school. Het is een platform, waar leraar en ouder/kind elkaar kunnen vinden. De leraar doet zijn aanbod en de ouder/het kind schrijft zich daarop in. Zie het als een soort Funda voor het onderwijs. De leraar zet zijn aanbod online, zodat ouders lessen daar kunnen vinden. De leraar is eigenaar van de lessen en mijn rol is een soort onderwijs makelaar. We helpen leraren hun aanbod scherp te krijgen. En via de website bieden we de lessen aan bij de ouders/kinderen. Wanneer er behoefte is aan een bepaalde les, ga ik op zoek naar een leraar die dat kan leveren. Indien gewenst zoek ik mee naar een geschikte locatie. Ook scholen kunnen hier gebruik van maken.
We zijn in die zin alternatief onderwijs. We willen dat er meer aanbod is dan alleen het reguliere onderwijs. En we willen dat ouders zelf de regie in handen gaan nemen om te zorgen dat hun kind krijgt wat het nodig heeft.
Krijgen de leraren betaald voor hun lessen? Wat kosten de lessen?
Leraar in de buurt is niet gesubsidieerd. We willen graag dat de lessen toegankelijk zijn voor alle ouders en kinderen, maar we moeten de leraren wel betalen. De leraren doen hun werk en in de huidige wereld hebben we (nog steeds) geld nodig om rond te kunnen komen. De lessen variëren in duur en aantal lessen en daardoor verschillend ook de kosten per les. We vragen ouders bij te dragen wat ze kunnen. Bijdragen wat binnen de mogelijkheden ligt van ieders budget. Indien de ouders die hun kind graag willen aanmelden voor een reeks lessen gezamenlijk onvoldoende kunnen opbrengen, dan hopen we vanuit donaties het aanbod toch doorgang te kunnen laten vinden. Dat betekent dat Leraar in de buurt geld nodig heeft. Via de nieuwe website zal ook duidelijk worden waar en hoe je kan doneren mocht je dat willen.
Zijn de leraren onderwijs bevoegd?
Niet alle leraren bij leraar in de buurt zijn onderwijs bevoegd. Als iemand iets in de praktijk heeft geleerd wat hij of zij graag aan kinderen wil leren, dan kan de leraar dit aanbieden op leraar in de buurt. De behoefte van ouders/kinderen zal uitwijzen of het aanbod doorgang zal vinden.
Ik heb me aangemeld via de website, maar ik hoor niks. Waarom krijg ik geen reactie?
Op dit moment is het zo dat alleen de steden Amersfoort, Barneveld, Ede, Arnhem, Culemborg en Apeldoorn zijn gestart. Natuurlijk nemen we omliggende dorpen en steden ook mee, maar het blijft leraar in de buurt. Het kan dus zijn dat het nog even duurt omdat er nog geen gezicht is in de buurt van jouw plaats. Wil je niet wachten, je kunt je ook aanmelden als gezicht van jouw stad.
Waar kan ik nu meer informatie krijgen?
Je mag mij bellen voor vragen: 06 1256 4052. Je kan ook op woensdagmiddag een webinar volgen dat wordt verzorgd door Frank Ruesink. Hierin kan je ook al je vragen stellen.
Wanneer: elke woensdag van 16.00 – 17.00 uur
Zoomlink: https://zoom.us/j/94562814638?pwd=dHN4dWh3Rk8yLzR3cFhaZnM1Z1R0Zz09
Wachtwoord: 058627
Het gezicht van Amersfoort
Ik werk hieraan mee vanuit het verlangen iets anders voor mijn eigen kinderen te creëren. Wat ik wens voor mijn kinderen op school is: meer creativiteit, meer werken met de handen en het lichaam in plaats van met het hoofd. Meer spelend leren. Meer vanuit intrinsieke motivatie. Minder focus op gehoorzaamheid, toetsen, regels en protocollen volgen. Dit past dit bij mijn holistische levensvisie die ook tot uiting komt in mijn praktijk als Gezins- en Kindercoach. In een volgende blog zal ik vanuit mijn betrokkenheid bij Leraar in de buurt meer vertellen over mijn visie op onderwijs.
Door mijn gratis e-book te downloaden ontvang je ook mijn blog ongeveer 2-wekelijks in je mailbox.