Getraumatiseerde mensen zijn niet ‘gek’ of ‘gestoord’. Ze hebben een normale reactie op een getraumatiseerde wereld.
Gevolgen
De gevolgen van trauma zijn overal te zien: narcisme, depressie, verslaving, zelfmoord, allerlei psychische aandoeningen zoals angsten, paniekstoornissen, maar ook fysieke klachten hebben vaak een traumatische grondslag. Al dat trauma doet iets in de energie om ons heen. Als je er gevoelig voor bent, kan je flink van slag zijn als er veel trauma om je heen is. Ik denk dat heel veel kinderen hier gevoelig voor zijn. Echter, omdat hier niet over gesproken wordt, kunnen ze er niks mee. Ze raken verward.
Wat is eigenlijk trauma?
Een trauma is iets dat je mee maakt wat niet leuk was en energetisch impact heeft. Het is onmogelijk om altijd op het juiste moment alle liefde te ontvangen die je nodig hebt. Bijvoorbeeld dat je als kind valt en je ouder net even niet in de buurt is. Dat tekort aan liefde is trauma.
Het gaat dan vooral om de perceptie dat de gebeurtenis of omstandigheid niet prettig is. Dit kan een heftige gebeurtenis zijn zoals een ongeval of overval (dat heet impacttrauma), maar het kan ook zijn dat vele kleine trauma’s je steeds hebben bevestigd in een bepaalde overtuiging over jezelf (dat heet procestrauma).
Bij een heftige gebeurtenis (een ongeluk of een overval of iets dergelijks) zet de pijn van het trauma zich vast en komen er verschillende lagen overheen van weerstand. Je gaat de pijn vermijden. Bijvoorbeeld een kind ontwikkelt angst voor honden doordat een hond plotseling op het kind is afgerend of opgesprongen. Om de angst niet te voelen ga je om de angst heen, het kind gaat honden vermijden. Impacttrauma is relatief gezien vrij makkelijk om te helen. Bijvoorbeeld met behulp van EMDR (rapid eye movement) of EFT (tapping).
Proces trauma gebeurt bijvoorbeeld als je een ouder hebt, die steeds maar weer zegt dat je niet goed genoeg bent. Meestal is deze ouder dan ook net zo kritisch op zichzelf en deelt dus ook hetzelfde proces trauma. Het gaat nl. onder je huid zitten en je denken wordt erdoor beïnvloed. De manier waarop je ouders tegen je praten, wordt de manier waarop je tegen jezelf praat, het wordt je innerlijke criticus. Dit is veel moeilijker te helen, het is veel hardnekkiger.
Overlevingsmechanisme
Bij een trauma treedt associatie op: je binnenste, je innerlijk, je zijn, je ziel onttrekt zich van de realiteit, je fysieke lichaam, om de pijn te vermijden. Dat is heel handig, zo kan je trauma’s overleven. Het is een overlevingsmechanisme. Maar als het trauma gestopt is, wil jouw ziel heling. De ziel wil altijd terug in verbinding.
Innerlijk kind
Vaak begint een trauma in je jeugd. Je ontwikkelt in je leven meerdere ‘innerlijke kinderen’. Een innerlijk kind is een deel van jou dat bij een nare gebeurtenis in je leven is blijven ‘hangen’ in die leeftijd. Je kon de nare gebeurtenis op dat moment niet verwerken en je zet het als het ware even opzij. Dat innerlijk kind kan in je volwassen leven zorgen voor klachten zoals kinderachtige reacties, angst, onzekerheid, snel boos zijn, negatief zijn, slachtoffergedrag, veel bevestiging nodig hebben.
Robert Bridgeman, een trainer, healer, spreker en lichtwerker, noemt ouders “goedbedoelende amateurs”. Ze weten het ook niet, ze doen maar wat. Ik vind dat een mooie uitspraak. Want welke ouder herkent dit niet? Vaak doe je maar wat. En vaak op de manier waarop je ouders het deden, omdat dat de manier is die je kent. Of je je daar nu bewust van bent of niet. Met trauma bij kinderen als gevolg. Logisch. Maar toch. Het is ook over het algemeen niet erg. Die triggers nodigen ons uit om onze trauma’s te helen. Ze helpen ons om te leren omgaan met alle moeilijke omstandigheden in dit leven. Het onderzoeken van die triggers is niet bedoeld om de ouders te veroordelen, juist niet. Het is om ouders te helpen. En daarmee ook de kinderen te helpen. Ik hoop dat we onderweg zijn naar een meer liefdevolle wereld, waarin we in vrede met elkaar samenleven. Wat daarvoor nodig is, is dat iedereen zijn innerlijke trauma’s aankijkt, de weg naar binnen volgt en zo deze wereld beter maakt voor zichzelf en de kinderen.
Nooit genoeg en toch precies genoeg
Iedereen heeft dus trauma’s. Heel veel mensen functioneren vanuit hun reptielenbrein. Ze zijn getraumatiseerd, maar weten het zelf niet. Of ze wuiven het weg. ‘Ach dat heeft iedereen wel eens.’ Klopt. Want iedereen is getraumatiseerd. Je kunt nooit alle liefde ontvangen die je nodig hebt. Maar je krijgt precies genoeg. Precies genoeg om je lessen hier op aarde te leren. Soms kom je dingen in je leven tegen waarbij je denkt ‘Aaaah, doordat ik dit en dat in mijn jeugd heb ervaren, kan ik hier en nu in deze situatie beter reageren. Ik heb de ervaring nodig gehad.’
Voorouders
Er bestaat ook voorouderlijk trauma: wanneer trauma niet gevoeld wordt en niet kan stromen, wordt het letterlijk opgeslagen in je DNA. Dat gebeurde ook bij je voorouders, wat je ouders en jij vervolgens hebben doorgekregen. Onze opa’s en oma’s hebben allemaal de oorlog mee gemaakt, waarin velen vele trauma’s hebben opgelopen. Aangezien na de oorlog een sfeer heerste van ‘niet over praten, doorgaan’, zijn veel van die trauma’s niet geheeld. Dan blijven ze aanwezig in de familielijn. Je ervaart iets hier en nu en wordt zó geraakt, dat je verbaast bent over je eigen reactie. Waarom reageer je zo heftig? Het kan zijn dat dit trauma is van je voorouders, dat getriggerd wordt door jouw huidige situatie, waardoor jij veel heftiger reageert op de situatie.
Vorig leven
En daarnaast is er ook trauma uit vorige levens. Dit zijn trauma’s die je in een vorig leven hebt opgedaan. Je ziel komt hier terug om ook dit stuk te helen. Dit herken je aan situaties in je leven die je raken die steeds maar terug komen. Steeds voel je op een andere manier een bepaald gevoel, pijn of angst. Het is een thema.
Helen
Trauma is altijd fysiek, emotioneel, mentaal én spiritueel. Daarom helpt alleen praten (mentaal) niet. Je zal ook fysiek de pijn moeten voelen die eerder is opgeslagen, de emotie eruit moeten loslaten (door middel van tranen, natte wangen) en de energie ervan los moeten laten (spiritueel).
Jij kunt je trauma’s helen door ze te voelen. Bewust er naar toe gaan, doorvoelen en dan stromen de emoties weg. Je kunt ze bewust via je lichaam naar de aarde laten weg stromen. Pijn reist door familie systemen totdat iemand bereid is om het te voelen. Het mooie daarvan is dat je de pijn weg neemt voor je kinderen. Zij zullen er geen last meer van hebben, omdat jij het hebt gevoeld.
Methodes
Er zijn vele methodes om trauma te helen. Robert Bridgeman vertelt, in de vierde aflevering van Trauma talk met Giel Bielen, over de verschillende methodes om trauma te helen (https://youtu.be/0ZOhLCINGPo). Regressie- en reïncarnatietherapie is een belangrijke, waar ik zelf ook ervaring mee heb.
In de Reversie methode waar ik mee werk, zit ook een stukje regressie- en reïncarnatietherapie ingebouwd. De Reversie methode is een methode om trauma te helen, specifiek gericht op de geraaktheid door je kind. Doordat kinderen het gedrag van hun ouders spiegelen, is ‘moeilijk’ gedrag van kinderen een mooie ingang. Daar waar ouders door hun kinderen worden geraakt, zit onverwerkt trauma van henzelf. Met de Reversie methode gaan we dus ook terug in de tijd. Terug naar waar je deze emotie voor het eerst hebt gevoeld, waar het trauma is ontstaan. Ik vraag met behulp van de spiertest aan je lichaam wanneer dat was. Meestal is dat in dit leven en gaan we aan de slag met je eigen innerlijke kinderen. Maar soms betreft het een voorouderlijk trauma of komt het voort uit een vorig leven.
Lichter leven
Je lichaam wéét! Veel meer dan jouw hoofd kan bedenken en onthouden. Trauma wordt letterlijk opgeslagen in je lichaam, omdat je het op het moment dat het gebeurde niet kon verwerken. Je bent als baby afhankelijk van je ouders voor overleving en dus stop je het trauma weg. Het wordt letterlijk opgeslagen op je organen. Bepaalde emoties corresponderen met bepaalde organen. Veel gezegden zijn hierop gebaseerd. Denk aan ‘iets op je lever hebben’, ‘iets niet kunnen verteren’, ‘een knoop in je maag hebben’ etc.
Door de pijn daar in die situatie te helen, de emotie te doorvoelen en weg te laten stromen, heel je de pijn voor jezelf en je kinderen. Hoe mooi is dat? Ik kan daar zelf echt heel blij om worden. Pijn wegnemen voor mijn kinderen, zodat zij er geen last meer van hebben. Dat klinkt misschien zwaar, maar het kan ook spelenderwijs. Het is wonderlijk om te zien hoe je met energie kan switchen tussen je eigen energie en die van je kind. Via jou kunnen we ook vragen stellen aan het onderbewuste van je kind. De zware energie mag je aan de aarde geven. Zodat wij lichter kunnen leven. Zodat onze kinderen lichter kunnen leven.
De weg vrij maken
Daarom ben ik hier. Dat is mijn doel hier op aarde. Om de weg vrijer te maken voor mijn kinderen. En om andere ouders te helpen de weg vrijer te maken voor hun kinderen. Om zo de wereld een mooiere plek te maken: waarin we leven vanuit liefde, vrede, verbinding en vrijheid.
Merk je dat je steeds bij een bepaalde situatie overspoelt wordt door emoties? Raakt je kind je steeds door hetzelfde gedrag? Kinderen spiegelen het gedrag van hun ouders. Jouw irritatie op of geraaktheid door gedrag van je kind heeft te maken met onverwerkte trauma’s. Van jezelf, je ouders, je opa’s en oma’s. Wil je hier meer over weten? Bel mij op 06 1256 4052 of mail mij via mail@heleenbuikema.nl.
Bronnen:
- 4 trauma-talks met Giel Beelen en Robert Bridgeman, te vinden op youtube (zie https://youtu.be/2I03oZwiwM0 voor de eerste aflevering)
- Podcast Giel Beelen met Maarten Oversier (https://youtu.be/9g18rpWyX50)
- boek Bestaansrecht van Maarten Oversier (https://maartenoversier.com/boek)